top of page
Plan Buitendelen.png

HEt erf

Het erf is 4 hectare groot. Op het moment van aankopen staat er een originele boerderij uit 1902 met aangrenzend een oude paardenstal, grote schuren, een hooiberg en een kleine kapschuur. Het erf ligt aan een doodlopende weg die toegang biedt aan één nog verder gelegen boerderij.

 
Inmiddels is er veel gebeurd. Naast de verschillende oude fruitbomen op het erf is de nieuwe boomgaard aangeplant; allerlei hoogstambomen met streekrassen staan stevig en sieren het aangezicht van de boerderij.

 

Het merendeel van de kavel was grasland. We zetten 'agrarisch' om naar 'natuur'. Aan de zuidzijde van het erf liep de Soestwetering. Door naar vershillende dieptes af te graven ontstaat een brede strook plas-dras. Aan de westzijde en dwars over het erf bevinden zich twee houtsingels.

Erf%20satteliet%20foto_edited.jpg
Erf%20satteliet%20foto_edited.jpg
Erf%20satteliet%20foto_edited.jpg

De bebouwing

Het bewoonde erf zal ongeveer 0,5 ha beslaan. Alle gebouwen worden een centrum op het terrein. Bij de inrichting van het terrein zijn we begeleid, een en ander voldoet daarmee aan de criteria die gesteld zijn door de gemeente Deventer. Woonpioniers en Marten Ontwerpt zijn een unieke samenwerking aangegaan om alle bouw te realiseren. 

 

De bestaande boerderij is gesplitst in twee woningen, beide met een beneden- en bovenverdieping. Het voorhuis heeft een royale tuin op het oosten en het zuiden. Het erfhuis heeft eveneens een tuin en is zuid en west georiënteerd.

De aangrenzende paardenstal is verbouwd tot algemene en gezamenlijke ruimte. Er is een grote keuken in geplaatst. Het is een ontmoetingsplek.
Op de bovenverdieping zijn twee gastenkamers gecreëerd.

De twee oude schuren zijn ontmanteld en gesloopt. Zodoende kunnen er nieuwe geschakelde  schuurwoningen worden gebouwd, in twee rijen. De eerste rij bestaat uit twee woningen, de landschapszijde hiervan is West georiënteerd. De tweede rij zal uit vier woningen bestaan, Zuid georiënteerd. We kiezen hierbij voor houtskeletbouw.

 

De kleine kapschuur is vergroot en doet onder andere dienst als fietsen- en multi-functionele schuur.

 

De hooiberg is vervangen door een steltenberg. Hier zal het gereedschap ed goed opgeslagen worden. Een deel van de steltenberg gaat dienst doen als hobbyschuur en er is ruimte voor nadere invulling. Hij staat er al en is prachtig! En wordt in eigen beheer afgebouwd.

Belangrijk is dat de plek het uiterlijk houdt van een Sallands boerenerf en hierdoor mooi in de omgeving past.

06 impressie BD - erf & perceel vanuit lucht richting zuid.JPG

Impressie schets

De groene inrichting

Ongeveer 3,5 hectare van het perceel wordt niet bebouwd. 2 hectare van deze grond zal aangemerkt worden als kruidenrijk grasland in het beekdal.

Aan de oostzijde van de boerderij is een nieuwe boomgaard aangeplant met hoogstam fruitbomen. Tevens zijn aan de westzijde van het erf 200m2 nieuwe struiken aangeplant. De aanplant is met inheemse soorten. Inmiddels zijn 400 bomen en struiken geplant.

De bestaande sloten worden ruim uitgerasterd waardoor er veel nieuwe natuur kan ontstaan in de vorm van houtsingels, heggen en hagen. Er wordt een plas-dras zone ontwikkeld aan de zuidzijde van het erf. Deze plas-dras zone zal de waterhuishouding van het erf ondersteunen en middels een kikkerpoel leefgebied creëren voor verschillende dier- en plantensoorten.

Op het erf worden onder andere een walnotenboom en een lindeboom geplant. Het erf zal met haar groene uitstraling rust en gezelligheid bieden. 

Er zal ook een grote moestuin en bloementuin aangelegd worden met diverse soorten groenten, fruit, bloemen en kruiden. Op deze plekken kunnen we samenwerken en ontmoeten.

IMG_4511.jpg
PHOTO-2023-08-01-21-59-08.jpg
IMG_6326.jpg
bottom of page