Plan Buitendelen.png

HEt erf

Het erf is 4 hectare groot. Op dit moment staan er op het erf twee schuren, een originele boerderij uit 1902 met aangrenzend een oude paardenstal, een hooiberg en een kleine kapschuur. 

 
Er bevinden zich verschillende oude fruitbomen op het erf. De nieuwe boomgaard is aangeplant, allerlei hoogstambomen met streekrassen staan stevig en sieren het aangezicht van de boerderij. Het merendeel van de kavel is momenteel grasland. We streven naar omzetting van 'agrarisch' naar 'natuur'.

Aan de zuidzijde van het erf loopt de Soestwetering die het erf scheidt van het aangrenzende grasland.
Aan de westzijde en dwars over het erf bevinden zich twee houtsingels. Het erf ligt aan een doodlopende weg die toegang biedt aan één nog verder gelegen boerderij. 

Erf%20satteliet%20foto_edited.jpg
Erf%20satteliet%20foto_edited.jpg
Erf%20satteliet%20foto_edited.jpg

De bebouwing

Het bewoonde erf zal ongeveer 0,5 ha beslaan. Alle gebouwen worden een centrum op het terrein. Bij de inrichting van het terrein zijn we begeleid, een en ander voldoet daarmee aan de criteria die gesteld zijn door de gemeente Deventer. Woonpioniers en Marten Ontwerpt zijn een unieke samenwerking aangegaan om alle bouw te realiseren. 

 

De bestaande boerderij wordt gesplitst in twee woningen, beide met een beneden- en bovenverdieping. Het voorhuis heeft een royale tuin op het oosten en het zuiden. Het erfhuis heeft eveneens een tuin en is zuid en west georiënteerd.

De aangrenzende paardenstal wordt verbouwd tot algemene ruimte. Deze ruimte gaat ingericht worden voor gemeenschappelijk gebruik van de bewoners. Er zal een grote keuken in geplaatst worden. Het is een ontmoetingsplek.
Op de bovenverdieping zullen twee gastenkamers gecreëerd worden.

De twee oude schuren zijn ontmanteld en worden gesloopt. Zodoende kunnen er nieuwe geschakelde  schuurwoningen gebouwd, in twee rijen. De eerste rij bestaat uit twee woningen, de landschapszijde hiervan is West georiënteerd. De tweede rij zal uit vier woningen bestaan, Zuid georiënteerd. We kiezen hierbij voor houtskeletbouw.

 

De kleine kapschuur zal vergroot worden en dienst gaan doen als fietsen- en multi-functionele schuur.

 

De hooiberg wordt vervangen door een steltenberg. Deze gaat onder andere dienst doen als hobbyschuur.

Belangrijk is dat het de plek het uiterlijk houdt van een Sallands boerenerf en hierdoor mooi in de omgeving past.

IMG-20200802-WA0064.jpg

De groene inrichting

Ongeveer 3,5 hectare van het perceel wordt niet bebouwd. 2 hectare van deze grond zal aangelegd worden als kruidenrijk grasland in het beekdal.

Aan de oostzijde van de boerderij is een nieuwe boomgaard aangeplant met hoogstam fruitbomen. Tevens zal aan de westzijde van het erf 200m2 nieuwe struiken worden aangeplant. De aanplant is met inheemse soorten.

De bestaande sloten worden ruim uitgerasterd waardoor er veel nieuwe natuur kan ontstaan in de vorm van houtsingels, heggen en hagen.

Er wordt een plas-dras zone ontwikkeld aan de zuidzijde van het erf. Deze plas-dras zone zal de waterhuishouding van het erf ondersteunen en middels een kikkerpoel leefgebied creëren voor verschillende dier- en plantensoorten.

Op het erf worden een walnotenboom en een lindeboom geplant.

Er zal ook een grote moestuin en bloementuin aangelegd worden met diverse soorten groenten, fruit, bloemen en kruiden. Op deze plekken kunnen we samenwerken en ontmoeten.

IMG_4511.jpg
3c2c2b4b-c3e2-42d3-8bfc-16dce22fd614.jpg
IMG_6326.jpg